Kategorija BBC Micro:bit

Micro Bit (tudi imenovan BBC Micro Bit, oblikovan kot micro:bit) je odprtokodna strojna oprema zgrajena na sistemu ARM, ki ga je razvila BBC za uporabo v računalniški izobrazbi v Združenem kraljestvu. Prvič je bil napovedan ob lansiranju kampanje BBC Make It Digital 12. marca 2015 z namenom dostave 1 milijona naprav učencem v Združenem kraljestvu. Končna oblika naprave in njene lastnosti sta bili razkriti 6. julija 2015, medtem ko je začetek dostave naprav, ki je bil prvotno načrtovan za september 2015 za šole in oktober 2015 za splošno javnost, začel 10. februarja 2016. Naprava je opisana kot polovica velikosti kreditne kartice in ima procesor ARM Cortex-M0, senzorje pospeška in magnetometra, povezljivost Bluetooth in USB, zaslon s 25 LED-sijalkami, dve programabilni gumbi in lahko jo napajamo prek USB ali zunanjega baterijskega paketa. Vhodi in izhodi naprave so prek petih obročnih konektorjev, ki tvorijo del večjega 25-pinskih robnih konektorjev. Oktobra 2020 je bila izdana fizično skoraj enaka v2 plošča, ki ima mikrokrmilnik Cortex-M4F, več pomnilnika in druge nove funkcije.

Prikaz vseh 13 rezultatov

BBC MicroBit krmilnik v2.0 Keyestudio
Dodaj v košarico

BBC MicroBit krmilnik v2.0 Keyestudio

39.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev - motor drive Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev motor drive Keyestudio

22.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev glasbena klavir Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev glasbena klavir Keyestudio

15.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev IO Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev IO Keyestudio

11.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev terminali Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev terminali Keyestudio

14.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev z releji Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev z releji Keyestudio

16.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev za senzorje Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev za senzorje Keyestudio

14.99 (DDV vključen)
MicroBit razširitev 16 kanalni PCA9685PW servo modul Keyestudio
Dodaj v košarico

MicroBit razširitev 16 kanalni PCA9685PW servo modul Keyestudio

16.99 (DDV vključen)

 

BBC Micro Bit (micro:bit) - Vrhunski krmilnik za računalniško izobraževanje

Dobrodošli v članku, kjer bomo podrobno predstavili BBC Micro Bit, znan tudi kot micro:bit. Gre za inovativno strojno opremo, zasnovano za uporabo v računalniškem izobraževanju. V tem članku bomo raziskali vse funkcije in zmožnosti Micro Bit-a, ter vam podali vpogled v njegovo uporabnost in prednosti pri učenju programiranja in razvoja digitalnih veščin.

 

O Micro Bit-u

BBC Micro Bit je odprtokodni krmilnik, ki ga je zasnovala britanska radiotelevizijska hiša BBC. Namenjen je spodbujanju ustvarjalnosti in razvoju računalniških veščin pri mladih. Kljub svoji majhnosti, Micro Bit ponuja številne napredne funkcije, ki omogočajo raznolike projekte in ustvarjanje.

Micro Bit je opremljen s procesorjem ARM Cortex-M0, pospeškometrom, magnetometrom, Bluetooth in USB povezljivostjo ter zaslonom sestavljenim iz 25 LED diod. Poleg tega ima dva programabilna gumba, ki omogočata interaktivnost in nadzor ter možnost napajanja preko USB-ja ali zunanje baterijske enote. Zahvaljujoč petim obročastim priključkom, ki tvorijo del 25-pinskega robnega priključka, lahko uporabniki vključijo različne senzorje, aktuatorje in druge dodatke za še boljše ustvarjalne projekte.

 

Raznolike možnosti uporabe

Micro Bit ponuja neomejene možnosti uporabe v izobraževalne in zabavne namene. S svojimi naprednimi funkcijami je primeren tako za začetnike kot tudi za izkušene programerje. Spodbuja kreativnost in eksperimentiranje ter omogoča razvoj veščin v programiranju, elektroniki, robotiki in drugih področjih.

Z Micro Bit-om lahko ustvarite številne projekte, kot so igre, senzorski sistemi, glasbene naprave, pametne naprave in še veliko več. Zahvaljujoč bogati in razširljivi skupnosti uporabnikov, je na voljo ogromno priročnikov, projektov, knjižnic in spletnih virov, ki vam bodo pomagali pri razvoju vaših idej.

 

Micro Bit v izobraževanju

BBC Micro Bit je postal ključna komponenta v izobraževanju na področju računalništva in tehnologije. V šolah se uporablja za učenje programiranja, razumevanja osnov elektronike in spodbujanja ustvarjalnosti. S svojo preprosto uporabo in raznolikostjo funkcij, je idealen za poučevanje mladih generacij in jih navdušuje za področja STEM (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika).

Micro Bit je podprt z bogatimi učnimi viri, vključno z uradnimi kodeksovi za programiranje, interaktivnimi vodiči in videoposnetki ter podpornimi skupnostmi. Učitelji imajo na voljo številne materiale, ki jim omogočajo enostavno uvajanje Micro Bit-a v svoje učne načrte.

 

Verziji V1.0 in v2.0

  • Micro:bit v1: To je originalna različica micro:bit, ki je bila predstavljena leta 2016. Vključuje 5x5 LED matriko, dva programirljiva gumba, merilnik pospeška, magnetometer, Bluetooth Low Energy, radio komunikacijske zmožnosti, in več.
  • Micro:bit v2: Ta različica je bila predstavljena leta 2020 in prinaša več izboljšav in novih funkcij. Dodane so bile sposobnosti obdelave zvoka z vgrajenim mikrofonom in zvočnikom, izboljšana je bila zmogljivost z novim procesorjem, izboljšan merilnik pospeška in magnetometer, dodana možnost občutljivosti na dotik in več.

Vsaka od teh različic se lahko programira z različnimi jeziki, vključno z Microsoft MakeCode in Python.

 

Je Micro:bit podoben Raspberry Pi?

Micro:bit in Raspberry Pi sta oba majhna, programirljiva računalnika, vendar sta zasnovana z različnimi cilji in imata različne funkcionalnosti.

Raspberry Pi je popolnoma funkcionalen enoploščinski računalnik, ki poganja različico operacijskega sistema Linux. Ima močnejši procesor, več pomnilnika in več možnosti za vhod/izhod v primerjavi z micro:bit. Raspberry Pi ima USB priključke, Ethernet priključek, HDMI izhod, vmesnik za kamero in GPIO pine za strojno povezavo. Lahko poganja široko paleto programske opreme in je dovolj močan, da se ga uporablja kot osnovni namizni računalnik, strežnik, medijski center in več.

Micro:bit pa je plošča z mikrokrmilnikom, ki je preprostejša in manjša od Raspberry Pi. Zasnovan je predvsem za izobraževanje, zlasti za pomoč otrokom in začetnikom pri učenju o programiranju in osnovnih konceptih strojne opreme. Micro:bit ima različne vgrajene senzorje, kot so merilnik pospeška in magnetometer, matriko LED diod 5x5 za izhod in dva programirljiva gumba. Običajno se programira preko preprostejših jezikov, kot sta Microsoftov MakeCode (okolje za programiranje z bloki) in Python.

Torej, čeprav obstajajo podobnosti, se uporabljata za različne namene. Raspberry Pi je bolj primeren za kompleksne računalniške naloge in lahko deluje kot samostojen računalnik, medtem ko je micro:bit bolj primeren za učenje o kodiranju in elektroniki na preprost in dostopen način.

Micro:bit je namenjen predvsem za otroke, stare od 8 do 14 let. Cilj je, da se otroci in začetniki na enostaven in dostopen način naučijo osnov programiranja in razumevanja elektronike. Micro:bit je dovolj preprost za uporabo, da se lahko uporablja tudi v osnovnih šolah, hkrati pa ima dovolj funkcionalnosti, da ostaja zanimiv tudi za starejše in bolj izkušene uporabnike.

 

Je Micro:bit boljši kot Arduino?

Ali je micro:bit boljši od Arduino, je odvisno od konteksta in tega, kaj želite doseči. Arduino je priljubljena platforma za elektronske projekte in ima veliko različnih plošč, ki so primerne za vse od preprostih do zelo naprednih projektov. Arduino je zelo prilagodljiv in ima močno skupnost, ki ponuja veliko virov in primerov projektov.

Micro:bit pa je zasnovan predvsem za izobraževanje in je zelo prijazen za začetnike. Ima vgrajene senzorje, kot so merilnik pospeška in magnetometer, ki jih večina Arduino plošč nima, kar omogoča več možnosti za ustvarjalne projekte.

Torej, če se začetnik uči programiranja in elektronike, bi micro:bit lahko bil boljša izbira zaradi njegove preprostosti in vgrajenih funkcij. Za bolj napredne ali prilagojene projekte bi bil Arduino lahko boljša izbira zaradi svoje prilagodljivosti in obsežnejše podpore.

 

Zaključek

BBC Micro Bit, znan tudi kot micro:bit, je vsestranski in inovativen krmilnik, ki spodbuja ustvarjalnost, razvoj računalniških veščin in izobraževanje. Njegova preprosta uporaba, napredne funkcije in bogata podpora skupnosti omogočajo številne možnosti za raziskovanje in ustvarjanje. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen programer, vam Micro Bit omogoča, da svoje ideje spremenite v realnost.