TinkerCAD

Kaj je TinkerCAD?

TinkerCAD

Tinkercad
TinkerCAD

TinkerCAD je programi za računalniško podprto načrtovanje (CAD). Ti programi so običajno obsežni in strašljivi kosi programske opreme, ki imajo visoko bariero pred začetkom uporabe, saj zahtevajo veliko izkušenj in znanja. Povrhu tega niso poceni. Zato smo si ogledali njihovo nasprotje – Autodeskov Tinkercad je brezplačen, deluje v brskalniku in je namenjen šolarjem in začetnikom.

V nekaterih, zlasti tehniških, šolah je potrebno dijake naučiti uporabe programov za računalniško podprto načrtovanje oziroma konstruiranje (CAD). Na fakultetah in v specializiranih srednjih šolah izobražujemo bodoče strokovnjake, ki bodo znanja in orodja za CAD redno uporabljali v svojem življenju, zato jim postrežemo z (drago) namensko programsko opremo. Izbire je veliko, cena pa ne ravno nizka, dasiravno imamo na voljo tudi nekaj odprtokodnih alternativ. Kaj pa bi storili, če bi želeli osnovne CAD pokazati osnovnošolcem ali morda tudi gimnazijcem, ki nimajo predznanja? Eden izmed mogočih odgovorov se glasi Tinkercad. Nepresenetljivo ga je izdelal Avtodesk, podjetje, ki v svetu CAD dominira s paketom Autocad – izobražujejo mlajše generacije, ki bodo v zrelih letih posegle po Autocadu.

In kaj ima to veze z Arduino krmilniki?

TinkerCAD ima super zanimivo opcijo. V njemu namreč lahko sestavljamo elektronska vezja, ki vključujejo Arduino krmilnike. V sistem je vgrajenih veliko najpogosteje uporabljenih elementov, ki jih med seboj povezujemo v grafično lično celoto.

Tinkercad 03

Shranjevanje in deljenje

In tu se zgodba nadaljuje. Svoje umetnine lahko shranjujemo na oblaku in jih delimo z drugimi. Lahko jim pošljemo povezavo, oni si jo ogledajo in celo spreminjajo, če jim to dovolimo.

Tinkercad share

Programska koda: C ali grafično

Zgodba se nadaljuje. Arduino krmilnikom lahko dodamo kodo, ki jo lahko vnašamo v klasičnem C jeziku ali grafični alternativi.

TinkerCAD koda

Simulacija? Kakšna simulacija? Simulacija česa?

In sedaj še bonboček. Sistem ima vgrajen simulator, s pomočjo katerega zaženemo programsko kodo in opazujemo rezultat. Seveda ni isto kot v fizičnem svetu. Je pa izredno hitro in poučno. Material kupimo šele, ko ga sprva preizkusimo navidezno.

TinkerCAD simulation

Primer simulacije: Arduino, servo motorček in potenciometer

YouTube video kako napademo vgrajeno LED diodo

To nam bo razložila rdečelasa gospodična na dolgo in široko.

3D modeliranje

Seveda ne smemo pozabiti, da se je vse skupaj začelo kot orodje za 3d modeliranje. Ampak nas “Arduino ljubitelje” to trenutno ne zanima.

TinkerCAD okolje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja