Kaj je Arduino?

Arduino je elektronska naprava (mikrokrmilnik na matični plošči), ki je zasnovana tako, da bi bil postopek uporabe le te čim bolj bolj preprost. Strojno opremo sestavljajo odprtokodna oblika plošče in 8-bitni mikrokontroler Atmel AVR ali 32-bitni Atmel ARM. Programska oprema je sestavljena iz standardnega programskega jezikaprevajalnika in zagonskega nalagalnika, ki se izvaja na mikrokrmilniku. Razvojne plošče Arduino so praviloma že sestavljene (plug and play) in prepravljene za uporabo.

Arduino IDE

Zgodovina Arduino krmilnikov

Začetki Arduina segajo v davno leto 2005. Ime nosi po kralju Arduinu iz Ivree (Piemont, Italija), kjer je bil tudi zasnovan. Samo ime naj bi pomenilo “močan prijatelj”. Prva verzija je imela še serijski priključek (DE9). Vsi ostali modeli pa so že bili opremljeni z USB priključkom. Razvoj Arduina je zanimiva tema že sama po sebi, a poglejmo raje kaj je tista lastnost, ki je razvojno ploščico naredila tako popularno.

Arduino

Integrirano vezje

Verjetno ste že slišali za izraz elektronsko integrirano vezje (IC). To je v bistvu mali računalnik, ki nekaj preračunava. Včasij je bilo za njegovo uporabo potrebno precej predznanja. Tako znanja elektronike kot programskega predznanja. Verjetno je bilo potrebno tudi znanje same izdelave elektronske ploščice (torej jetkanje in razvijanje). Z Arduino projektom so naredili napravo, kjer to predznanje ni več pogoj za začetek. Naprava je sestavljena in pripravljena za uporabo. Torej priklop na osebni računalnik, prenos kode, prvo programiranje, testiranje itd. Arduino krmilnik ima odprtokodno strojno opremo. To pomeni, da so elektronski načrti prosti za vpogled. Posledično so Arduino krmilnike začeli izdelovati v Aziji v milijonskih nakladah kar je ceno pripeljalo do tja kjer je danes.

2Q==

Programska oprema

Skupaj s samim Ardiuno krmilnikom so pripravili tudi progmasko okolje Arduino IDE in v njega že v startu naložili osnovne programe, ki jih lahko naložimo in testiramo. Sedaj že legendarni projekt je “Blink”. Gre za preprost primer programa s pomočjo katerega utipa LED dioda. In da. Prav zato ima vsak recimo Arduino MEGA ali Arduino UNO že vgrajeno LED diodo, ki jo uporabimo ravno za ta prvi program. Ste vedeli, da omenjena krmilnika že iz tovarne pridete z prednaloženim “blink” programom? Smo že povedali da je Arduino IDE brezplačna programska oprema? Brezplačna za prenos iz interneta in uporabo.

arduino ide

Kaj sploh lahko sprogramiramo z Arduino krmilnikom?

V programskem okolju Arduino IDE imamo na izbiro veliko funkcij. Te so kot LEGO kocke. Kaj bomo z njimi sestavili je odvisno od nas. Prvi programi oziroma prve verzije bodo seveda preproste. S časom bodo rasle v vedno kompleksnejšo kodo. Sicer smo omejeni s prostorom v Arduino krmilnikom ampak za začetek ga bo več kot dovolj. Če pa program preraste naš krmilnik, vzamemo močnejšo verzijo.

1*e61hq3n1oaigYEnN Er7mQ

Arduino periferija

Slej ko prej bomo na svoj Arduino začeli priklapljati razne dodatke. Razna stikala, tipke, upore, LED diode, klasične releje, SSR releje, senzorje, prikazovalnike. Tem se reče periferija in služijo kot nadgradnja osnovnega elektronskega vezja. Sicer lahko posežemo po klasičnih elementih, lahko pa dodajamo module, kjer je potrebna samo povezave preko vezic. Dandanes je možno kupiti tudi najbolj preproste module kot so recimo modul z eno samo LED diodo.

Arduino UNO

Koliko stane Arduino krmilnik?

No tukaj pridemo do zanimivega dela. Da bi kupili par Arduino krmilnikov, nekaj preriferije in nekaj modulov nam ne bo potrebno prodati ledvice. Najpreprostejši pri samih proizvajalcih stanejo par €. Ko pridejo do nas pa so še vedno pod 10€. To pa je cena, ki si jo danes večina brez težav privošči.

Kje ga lahko v Sloveniji kupim?

No. Ravno zato imamo 3Dsvet.eu. Spletna trgovina je nastala iz lastne potrebe. Ko sam iščeš in naročaš material ugotoviš, da je ali drag in hitro dostopen ali pa poceni in je nanj potrebno čakati več kot mesec dni. www.3Dsvet.eu je nekje vmes. Zelo hitro lahko pridemo do želenega materiala po zelo dostopnih cenah. Možen je celo osebni prevzem za tiste, ki se jim res mudi ali pa ne želijo na pošto.